maandag 29 juni 2009

Het startsein

Zaterdag was de dag van de Publicación. Zo noemen ze de gebeurtenis waarbij de groepen mensen die de feesten van de moros i cristians organiseren (de filaes) voor de eerste keer worden gepresenteerd aan het publiek. Voor elke rij festeros (zo noemen ze de filae-leden ook wel) loopt een man of vrouw (soms een klein kind) om vol trots hún groep te showen. En elke filae wordt begeleid door een "banda", een muziekkorps. Het publiek aan de kant wordt geacht te applaudiseren, iets wat met graagte wordt gedaan.
We (John en ik, Hjerre, Ria, en Erik en Elleke) hadden vanaf kwart voor tien 's avonds een tafeltje gerserveerd bij het Indiase restaurant, en al etend en drinkend zagen we de groepen voorbij komen tot een uur of twee.
Voor een nieuweling kan het er nogal ongeorganiseerd uitzien: de festeros lopen bijna allemaal met een glas in de hand, af en toe loopt er iemand naar de kant om een vriend of familielid te begroeten, de musici lopen schots en scheef door elkaar. En toch verloopt alles zoals het hoort.
En het is druk, heel druk, in Cocentaina. Alle terrassen zitten bomvol, en vanaf de balkons wordt druk geklapt en gezwaaid.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten