zaterdag 8 augustus 2009

Openingshymne

De feesten van de moros i cristians (moren en christenen) zijn gisteravond geopend met de hymne. Ieder dorp en iedere stad heeft zijn eigen openingslied. De mensen verzamelen zich op een plein, de filaes (groepen die de feesten verzorgen) arriveren op dit plein, bijgestaan door een banda (muziekkorps). Als alle filaes er zijn (Cocentaina heeft er geloof ik 13) volgt er een korte speech door o.a. de burgemeester, en daarna begeeft de voor dit jaar aangewezen dirigent zich naar zijn plek. Glunderend van trots start hij zijn gedirigeer, en iedereen zingt uit volle borst mee met de hymne. Altijd toch weer een kippevelgevoel.
Na de hymne is er nog een kort, maar heel heftig knalvuurwerk, en daarna applaus en gejuich: het is een enorme ontlading voor de mensen van de filaes, die hier al maanden naar hebben uitgekeken.
Dan volgt er voor de filaes nog iets belangrijks: er wordt GEGETEN (en gedronken) in hun diverse "clubhuizen". Daar krijgen ze een traditioneel gerecht: een soort vage soep met worstjes. Maar het schijnt lekker te zijn :-)

Na de toespraak....
....volgt de hymne
En na de hymne begeven de filaes zich naar hun eigen plek, gevolgd door een banda


Geen opmerkingen:

Een reactie posten