zaterdag 15 augustus 2009

Gekko-capriolen

Ze zitten er al de hele zomer: zodra de temperatuur 's avonds niet meer onder de 20 graden zakt, komen ze tevoorschijn. De gekko's. Kleine hagedisachtige wezentjes met verbazingwekkende eigenschappen.
Met gemak hangen ze ondersteboven aan het plafond van het terras, geduldig wachtend tot er een mugje of motje in de buurt komt. Zodra er eentje binnen bereik is, gebeurt er iets heel eigenaardigs: als een kat sluipt de gekko ernaartoe, tot ie er vlakbij is. En dan.... springt hij vanuit zijn ondersteboven-stand naar zijn prooi, en landt dan (!!!) weer doodleuk op het plafond, daarmee alle wetten van de zwaartekracht tartend.

En het zijn soms ook helemaal geen aardige diertjes. Soms loopt er van dat hulpeloze jonge grut tussen, dat het handboek der jachttechnieken nog niet goed heeft doorgelezen. Zo'n diertje slúipt niet naar zijn prooi, nee, dat gaat dan van stamp, stamp, dreun, plons, spring! En dan zo'n stomverbaasd koppie als het mugje er al lang vandoor is.
Maar ja, nou komt het: heeft zo'n kleuter dan eindelijk toch iets gevangen, dan komt er zo'n opgeschoten pummelige gekko en die pakt hardhandig de prooi af van het kleintje. Aso's zijn het!
Maar heel fascinerend...

3 opmerkingen:

  1. Waar blijven toch alle reacties, leest niemand meer iets? Of vergaat het iedereen zoals mij, niet te plaatsen.
    knuf, Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yoke, zie je dat het eindelijk weer lukt. Leuke plaatjes trouwens, net als alle andere, waarop het tot nu toe niet lukte te reageren. Heb deze keer opnieuw mijn gmail geopend, en ziedaar.
    Tot gauw.

    BeantwoordenVerwijderen